De laatste tijd kom ik echt superveel leuke en originele jongensnamen tegen. Zo leuk dat ik nieuwsgierig werd naar hoe aanstaande ouders de naam hebben gevonden of bedacht. Ik was benieuwd naar het verhaal erachter. Zo leuk dat deze ouders ook enthousiast waren om het verhaal achter de naam van hun zoon of dochter te delen. Ik vertel je graag meer per naam. Als je het leuk vindt kun je deze ouders ook volgen op instagram, ik zal er steeds een tag bij zetten. Ben jij zwanger van een jongen of meisje en nog op zoek naar een leuke naam, lees dan vooral verder!!
 

Tadaaa de meest unieke en originele namen voor jongens

In december 2021 deed ik een oproepje via instagram voor originele jongensnamen. Wat een boel leuke reacties kwamen er binnen (zie onderaan de complete lijst). En sommige ouders hebben ook het geboortekaartje bij 4CARDS besteld. Klik op het kaartje als je m in de shop wil bewonderen en of naar je eigen smaak wil aanpassen.
 

      


MACX | Te gekke naam, Mexx maar dan net even anders gespeld
De ouders van Macx vroeg ik ook hoe ze aan deze leuke naam zijn gekomen. Echt origineel. Ik had deze naam voor een jongen niet eerder gehoord. Moeder Rachelle van @rachelle.momof4.and1bonus (ja echt waar ) vertelde me dat ze eigenlijk wel gek waren van Mexx, maar op zoek waren naar een originele spelling. En na een beetje puzzelen kwamen ze dus op Macx.  Ze zijn verder gek op namen met de M of N. Rachelle heeft een bonuszoon Noa, dochter Mara-Jade, zoon Mase (spreek je uit als Mees, superleuk!) nog een dochter Nika en als laatste dus zoontje Macx.


FOZ | Toch wel heel leuk en stoer met de Z aan het einde
@janeferdinandus vertelt: “Eigenlijk hebben we zijn naam pas echt besloten een uurtje voordat ik naar de ok gereden werd voor de keizersnede πŸ™ˆ. We vonden het heel moeilijk deze keer een naam voor hem te verzinnen, we waren begonnen met Deym toen kwam Vox, Thom en uiteindelijk kozen we Rai .. maar die twijfel bleef πŸ˜‡πŸ€£ Foz sudderde de gehele zwangerschap op de tweede plaats tot het allerlaatste moment. Je ziet vaker dat het als Fos gespeld wordt maar dat vonden wij wat kinderlijk voor een grote volwassen vent en Foz met de z vonden we ook wat internationaler πŸ˜ƒ.”


LIVENZO | Lief en zo…. Te leuk bedacht!!
@familie_uniek vertelt: “Mijn oudste heet Jaylano, het moest van de papa een Italiaanse naam zijn met 7 letters. Ik wilde graag met 3 klanken ee-aa-oo. Ik vond Delano en Milano leuk maar net een letter te kort. En de Y en de L als schrijfletters maakt een infinity teken. En de jongste heet Livenzo, dus eigenlijk zelfde verhaal italiaans, 7 letters, 3 klanken. Een ampersand is een verbindingsteken. Liv&zo. Ik kan hem altijd lieffie noemen en hij is ook wel lief en zo!”
 

LIYEM - een originele variatie op Liam
@lau.ra.rb vertelt: "We vonden het heel lastig om weer een jongensnaam te kiezen. Zelf werk ik met kinderen en jeugdigen, waardoor ik ook veel namen voorbij zie komen. De naam Liam vonden wij altijd al leuk, maar we vinden het toch leuker als een naam niet te vaak voorkomt. Toen ik ergens toevallig deze schrijfwijze tegen kwam, vond ik deze heel speciaal en vooral stoer! En past nu precies bij ons mannetje."
 

AENAES | de naam van een halfgod
@saramees86 "Onze zoon heet Aeneas. Een halfgod uit de Romeinse mythologie. Mijn man is gefascineerd door de Romeinse geschiedenis en daarom deze gekozen."
 

DIEKS | via via zo een stoere Hollandse naam gevonden
@kiimblikman "Via via op deze naam gekomen! Na een aantal dagen wennen wisten we zeker dat het deze stoere Hollandse naam moest worden😊."

 

        


NYLO | Staat voor tijger en overwinnaar - wow ik ben er stil van...
@chant0403 "Wij zijn op de naam nylo gekomen, door een speenkoord voorbeeld op insta. Daar stond de naam nylo tussen, we waren 16 weken zwanger en wisten net dat nylo een jongen was. Er is geen betekenis voor de naam, maar die hebben wij gegeven. Nylo betekend voor ons, tijger, overwinnaar, godwonder. Doordat hij allemaal heeft meegemaakt na z'n geboorte."
 

CILLIAN |
@mmegankell "Op het moment dat we te horen kregen dat geslacht van ons tweede kindje een jongen was, zijn we druk op zoek gegaan naar een in Nederland unieke naam. Cillian heeft deels Ierse roots. Wij vonden het dan ook een mooi idee om hem een traditionele Ierse naam te geven. De standaard Ierse namen spraken ons minder aan, tot dat we de naam Cillian voorbij zagen komen (wat een populaire naam in Ierland is). Daarna was het de vraag gaan we voor de traditionele spelling met een C of gaan we voor de moderne spelling met een K. We hebben gekozen om het zo traditioneel mogelijk te houden en de spelling met een C te doen."


REY |  Latijns-Amerikaanse naam
@marloesvanderende "Rey is een veel voorkomende latijns-amerikaanse naam. Ik wilde een naam naar z'n roots en die in NL ook goed uitgesproken kan worden."
 

ISAY | Prachtig mannetje met blonde krulletjes
@ aymee.isay “Ik heb als pubermeisje opgepast op een jongetje dat Isay heet. Dit was een prachtig mannetje met blonde krulletjes. Dit jongetje en naam zijn mij altijd bijgebleven en heb altijd gezegd als ik een zoon mag krijgen noem ik hem Isay. Toen we een zoon kregen stond deze naam natuurlijk op mijn lijstje. Echter moest ik mijn partner nog wel overtuigen van de naam. Gelukkig past de naam prachtig bij Aymée, de naam van ons eerste kindje.”
 

CODY | gewoon vaak horen, dan wordt je vanzelf verliefd
@freubel_meubel "mijn vriend kwam met deze naam.. hij heeft ooit is ergens de naam voorbij horen komen en hij vond het erg leuk en hoe vaker ik de naam hoorde hoe leuker ik de naam ging vinden.. dus ons zoontje die 3 oktober is geboren kreeg de naam Cody."
 

LUCAN en YLAN | zeker weten origineel!!
@meikecroonen "Onze mannen heten Lucan en Ylan. We wilde graag originele namen. Dat is wel gelukt volgens mij πŸ˜ŠπŸ˜‡"
 

      

 

JOEVE | Een mooie naam die ik ooit al eens tegen kwam…
Voor de tweede keer mocht ik meedenken met een geboortekaartje voor @gezinnetjeklop. Ze hadden al een knapperd, Noa van 3 en kregen nu nog een zoon erbij. Ze kozen voor een geboortekaartje in dezelfde stijl. Superleuk om zo naast elkaar te showen. Ik was ook blij verrast door de keuze van de naam. Het jongetje zou Joeve gaan heten. Wat een bijzondere naam. Lekker kort en klinkt ook best lekker Hollands. Maar waar kwam deze vandaan….
Moeder vertelde me dat ze als begeleider eens bij een gezin had gewerkt waar het jongetje dezelfde naam had, maar net even anders gespeld. Ze had zijn naam al die jaren onthouden en wist dat als ze een zoon zou krijgen hij Joeve zou gaan heten.
 

ARCHIE | Een prinselijke naam 
@mmja_1987 “Toen ik zwanger was van James kwam er een artikel in verschillende roddelbladen dat prins George zichzelf Archie noemde. Ik vond de naam vanaf dat moment GE-WEL-DIG. M’n man nog niet zo en we waren het daarnaast ook al een tijd eens dat, mocht het kindje in mijn buik op dat moment een jongen zijn, dat zijn naam James zou worden. Toen ook onze tweede een jongen bleek te zijn was ik al om: het zou Archie worden. M’n man twijfelde nog even, maar uiteindelijk was het de enige juiste keuze. Onze kleine man is een echt Archie. Schattig, met een boevig randje πŸ’™ En dat het zoontje van Megan en Harry ook zo heet vind ik alleen maar geweldig met mijn Engelse roots!”
 

JAYSON | Zeker een mooi verhaal - De zoon van Jay heet natuurlijk Jayson 
@aliciacoaching "Geen unieke naam wel mooi verhaal. Mijn man heet Jay. Toen we wisten dat ik zwanger was zei iedereen ja als het een jongen wordt is het Jay's son. Vervolgens bleek het een jongen te worden en noemde iedereen mijn buik Jason (Jay's son) in het begin dacht ik noo. Maar naarmate ik zwamgerder werd kon ik geen enkele andere naam bedenken dus heet mijn lieve kleine vent Jason Aylan ❀️."

MEKS |
@marlougrootroessink

 

Unieke en originele namen voor jongens

Hieronder zie je alle reacties verzameld in een overzicht. Erachter zie je meteen hoe vaak de naam tot 2014 (ja helaas geen recentere lijsten kunnen vinden) is gegeven. Wil jij weten hoe vaak jullie favoriete jongensnaam is gegeven? Dat kun je checken bij de Meertens voornamen databank.